10 marca

Najlepszy przepis na włoską bruschettę.




Usiądź wygodnie, zrelaksuj się. Opowiem Ci niesamowitą historię bruschetty! Lubię wiedzieć skąd pochodzi danie, jak ktoś na nie wpadł, dlatego podzielę się tym z Tobą. Historia bruschetty jest taka, że... jej nie ma. Nie jest wiadome kiedy ani gdzie powstała, oprócz tego, że w południowych Włoszech. Szacuje się XV wiek. Podobnie jak pizza, była daniem włoskich, niezbyt zamożnych rolników. Ma nawet swoje święto (Sagra de la bruschetta) 2 lutego. Obchodzone jest w Spello w regionie Umbria. Jest to idealna przekąska, mega prosta w zrobieniu. Podaję ten przepis jako najlepszy, bo próbowałam kilka innych, ale właśnie ten skradł mi serce.

Jakie składniki należy przygotować?

  • 2 bułki Ciabatta
  • 2-3 pomidory
  • Oliwa z oliwek
  • Mozarella w kulce
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Bazylia
  • Sól, pieprz

Sposób wykonania:

Sparz pomidory, obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Dodaj tak samo pokrojoną mozarellę.
Pieczywo przekrój na pół, skrop oliwą z oliwek i natrzyj czosnkiem. Resztę posiekaj i dodaj do pomidorów.
Dodaj pieprz oraz sól do smaku, wymieszaj wszystko, nałóż łyżką na bułkę. Piecz w piekarniku nastawionym na 200°C przez 5-7 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżą bazylią.

A Ty jakiego przepisu używasz? Zapraszam do podzielenia się w komentarzu i smacznego. ❤️

Zapraszam także na mojego Instagrama.

4 komentarze:

Cześć! Bardzo Ci dziękuję za czytanie mojego bloga i wszystkie komentarze. Zawsze staram się odwdzięczyć. Miłego dnia!