07 marca

Przepis na mieszankę wybuchową - szakszukę.

 


Szakszuka, czyli dosłownie "mieszanka". A jaka pyszna! Przyrządzenie jest banalnie proste. Danie pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu, nie jest dokładnie wiadomo skąd. Tunezja albo Jemen, to dwa popularne kraje, z których mogłaby pochodzić. Poczuj się jak na wakacjach, zasmakuj tamtejszej kuchni i zakochaj się w niej!

Za pierwszym razem byłam sceptycznie nastawiona, jakoś nie wyobrażałam sobie połączenia jajek z pomidorami. Ale zrobiłam raz i przepadłam. Od jakiegoś czasu robię regularnie – polecam zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. No dobra, ale do rzeczy.

Co będzie potrzebne? 

  • Pomidory (ja użyłam w drobno krojonych w puszce) 
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 jajka 
  • Oliwa
  • 2 czerwone papryki
  • Przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, pół lub 1 łyżeczka chilli, 1 łyżeczka słodkiej papryki (może być wędzona), sól, pieprz i szczypta cukru. 
  • Świeża bazylia, kolendra lub szczypiorek

Sposób wykonania: 

Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę i sprasowany czosnek. Kiedy warzywa się zeszklą, dorzuć pokrojoną paprykę. Gdy trochę zmięknie (po około 8 minutach) dodaj pomidory. Wsyp od razu przyprawy, gotuj przez 10 minut. Następnie utwórz na patelni 3 czy 4 wgłębienia, wbij do każdego po jajku. Przykryj pokrywką, poczekaj aż jajka się zetną.

Niezwykle aromatyczne i pyszne danie. Czy próbowaliście kiedyś szakszuki? A może macie sprawdzony przepis? Podzielcie się w komentarzu! ♥️ 

1 komentarz:

  1. WYgląda przepysznie, nigdy nie jadłam.. Przepis dałam do zakładki i mam w planach zrobić danie w sob ;) Proszę za mnie trzymać kciuki, żeby wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń